Welkom

Quilts met een verhaal
Kijk ook op mijn site www.sandraskeus.nl

Tips en trucs

Hieronder staan de tips en trucs die ik in de loop der jaren verzameld heb. Het gaat niet vlug maar er komen er iedere keer weer bij. De tips staan ook in de nieuwsbrieven maar mocht je die niet ontvangen dan kun je ze hier terugvinden. En heb je een goeie tip laat het me weten en ik zet hem erbij!

Tip 5
Een mooi recht raster stikken op een quilt

Het machinaal lijnen aanbrengen op een quilt wil nog wel eens problemen geven. Ze zijn dan nooit helemaal recht of er zit hier en daar een wiebeltje in en dat kan heel storend zijn. (een ander ziet het meestal niet maar het zit er wel ) dan is de volgende tip misschien bruikbaar. Koop een rol afplaktape. Hoeft niet heel sterk te plakken dus de beste kwaliteit hoeft in dit geval niet. Plak dat over je quilt en Stik er met de machine net langs. Kies een punt op je naaimachine waar je dan je oog op “fixeerd” en stikken maar…gaan je ogen tranen dan mag het ook iets minder geconcentreerd hoor. 
Het tape kun je daarna gewoon lostrekken (voorzichtig) en ernaast nog een keer gebruiken. Meet dan met je liniaal hoeveel ruimte er tussen de lijnen moet komen.
Het tape kun je meerdere keren gebruiken maar er zit genoeg op een rol om een heel eind te komen. Zo kom je dus aan mooie rechte lijnen.
De tip komt van deze site.

 
Tip 4
Trucje om te zien welke achtergrond het mooiste is...

Stel je hebt een ingewikkelde applicatie en je weet niet of je de juiste achtergrondkleur hebt gekozen zodat de applicatie goed uitkomt. Voordat je begint te naaien is het beter dat je daar eerst achter komt.
Neem daarvoor een snelhechter en leg de hele applicatie op de doorzichtige plastic voorkant. Leg nu de stof die je als achtergrond gekozen had op de tafel en schuif voorzichtig het doorzichtige plastic met applicatie hier overheen. Dan zie je gelijk of je de juiste achtergrond hebt. Neem ook wat lappen van een andere kleur en leg deze ernaast. Schuif het plastic hier ook overheen, dan kun je zien of je gelijk had in eerste instantie. Je kunt dan nog makkelijk wisselen omdat je nog niet aan het naaien bent……
 
 
Tip 3
Stikkende zigzag….

Van vulling die overblijft en trouw bewaar (zuunig als ik ben..) maak ik weer nieuw stukken om in de volgende quilt te doen. Ik snij dan de randen recht af, leg ze tegen elkaar en stik ze vast met een stikkende zigzag. Ik weet niet of deze steek bij elke naaimachine mogelijk is maar bij mij wel. Wanneer ik namelijk een gewone zigzag gebruik wordt de vulling te hard tegen elkaar getrokken en krijg je een ‘bobbeltje’ of ‘randje’ waar je later weer last mee krijgt tijdens het quilten. Met de stikkende zigzag heb je daar veel minder ( of geen ) last van!

Tip 2
Het gebruik van quiltmutsen''            

Ik gebruik al heel wat jaren ‘quiltmutsen’. Ze worden gebruikt om de quilt iets te vergroten zodat je de randen en de hoeken mooi strak kunt spannen en netjes kunt quilten. Hier staan een aantal foto’s om te laten zien hoe het werkt. Je kunt ze maken door je eigen ring als ‘mal’ te gebruiken. Uiteraard is een theedoek ook prima maar dit staat toch wel even wat professioneler….toch?

 

 
Tip 1
De noodzaak van de stof eerst strijken voor je ermee gaat werken.

Strijk je (nieuwe) stoffen voor je gaat snijden. Soms zit er tijd tussen het kopen van de stof en het daadwerkelijk snijden van de stof in de gewenste stukken.
De vouwen die erin komen doordat het in een tasje wordt gestopt of in de kast wordt gelegd of de vouwen van de FQ die al zo mooi op een rolletje zitten…gaan er niet zomaar uit.
Wil je zo recht mogelijk snijden dan lukt dat het beste door de stofjes (ook als je ze niet hebt gewassen) eerst te strijken. Wil je ook nog makkelijk kunnen snijden, spuit de achterkant van de stof dan iets in met stijfsel. Niet te veel! Dat snijd makkelijker en met het naaien onder de naaimachine blijven de stofjes iets beter liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Alvast bedankt voor je reactie.....