Welkom

Quilts met een verhaal
Kijk ook op mijn site www.sandraskeus.nl

dinsdag 19 februari 2013

Zakjes van een oude spijkerbroek

Zo...da's een poos geleden na mijn vorige berichtje maar ik heb in de tussentijd niet stil gezeten. Een grote quilt afgemaakt en wat klein spul om kado te geven. (koste meer tijd dan ik had verwacht)

Ook heb ik 2 zakjes gemaakt van een oude spijkerbroek. Het idee staat al op internet maar ik wilde het ook even proberen en inderdaad! Leuk om te doen en het staat nog gezellig ook.
Ik ben ondertussen ook bezig met de mola techniek en daar heb ik veel verschillende klosjes garen bij nodig. Die heb ik nu in 1 zakje gedaan en dat sleep ik het hele huis door om mee te werken. Dan op de bank, dan aan tafel, dan even bij dochterlief op haar kamer (onderhand met een kopje thee) en ik neem het ook mee naar een vriendin. Dan moet hij wel rechtop in de tas blijven staan hoor.
In de andere zitten knopen. Dat maakt zo'n leuk geluid als je er een knoop in aan het zoeken bent. (is een tik hoor....!)

Maar hier is de uitleg:


Neem een spijkerbroek en knip aan de onderkant de naad eraf. Knip er dan een stuk van ong 22,5 cm af. Als je twee tasjes wilt maken knip je er nog een stuk van 22,5 cm af. Waarschijnlijk lopen de pijpen spits toe. Knip dan de meest schuine naad open en maak van de lap een rechthoek van 22,5 x 38 cm. Zijn de pijpen breder dan geeft dat niet. De zakjes kunnen nog wel wat breder worden. Is de pijp breder, dichter bij de knie dan wordt het ene zakje iets breder dan de andere.
Neem voering stof (leuk felgekleurd lapje) en knip een lap van 22,5 x 38 cm. Dit is voor 1 zakje. Bij 2 zakjes dit 2 keer knippen.
Neem plakvlieseline ter grootte van de voering lapjes en strijk dit ertegen aan. (niet zichtbaar op de foto hierboven)
Teken een hartje, trek dit 4 over op vliesofix en knip ze uit. Strijk ze op voeringstof en peuter het papier eraf. leg de hartjes in het midden ongeveer 1/3 van de onderkant en strijk ze vast. Festoneer eromheen.
Vouw de lappen in de breedte dubbel en stik de zij- en onderkant dicht. Laat bij de voeringzakjes een opening in de bodem over om te keren.


 
Teken 4 cm van het hoekje met een pen op de naadtoeslag. Doe dat bij alle hoekjes. Knip een vierkantje weg uit het hoekje maar blijf ong 1 cm van de merktekentjes.
 
 
 

Trek nu de opening open met je vingers en leg de naadtoeslagen op elkaar. Stik langs het randje dwars over de naden. Dit zijn de hoekjes. Doe dit met alle hoekjes.

Keer de spijkerbroekzakjes met de goede kant naar buiten. De zakjes met de voering met de goede kant naar binnen.
Stik de zakjes aan de bovenkant rondom aan elkaar. Keer door de opening in de voering en maak de opening met kleine steekjes dicht. Vouw de voering naar binnen. Stik nog een keer langs de bovenkant.
Vouw de bovenste rand een stukje naar beneden en klaar is je zakje!!
Veel plezier en succes ermee.

5 opmerkingen:

 1. Altijd handig zulke tasjes/zakjes en erg leuk en decoratief. Dank je wel dat je met ons wilt delen!
  Groetjes, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Sandra. Zo duidelijk en handig. Ik heb het opgeslagen. Groetjes Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk idee, ik ga morgen eens even zoeken in de kledingzak of er nog een oude spijkerbroek inzit. Volgens mij wel, dus aan het eind van de week is er misschien ook wel zo'n leuk zakje klaar!! Dank je wel voor deze fijne uitleg!
  groet, Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk! Nog nooit gezien van oude spijkerbroeken, goed idee! Ik ben een zpagetti-haakster, zou u mij willen volgen? Ik ga u zéker volgen!

  Groetjes Kora

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk idee Sandra zal is schoppen bij de kleinkinderen vr groet Henny

  BeantwoordenVerwijderen

Alvast bedankt voor je reactie.....