Welkom

Quilts met een verhaal
Kijk ook op mijn site www.sandraskeus.nl

zaterdag 5 maart 2011

Speldenkussentje met klosjes

Ik was al enige tijd op zoek naar het patroontje van een rond speldenkussentje met er omheen ruimte voor klosjes. Eigenlijk niet kunnen vinden. Omdat ik hele oude ariadnes spaar uit de jaren "stillekes" ben ik gaan zoeken. En ja hoor in 1964 stond er een patroontje in. Welliswaar van vilt maar met enige aanpassing was het van stof ook gewoon te maken.


 

Dus op zoek naar materialen. Om te beginnen heb ik in mijn servieskast de cirkels gevonden die ik nodig had. Je ziet ik heb boerenbont als serviesgoed...
Nodig: groot plat bord doorsnee 24,5 cm en een gebaksbordje  doorsnee 16,5 cm (onderzetter op het plaatje heb ik niet gebruikt)
2 A-4tjes naast elkaar aan elkaar geplakt
4 lapjes in 2 kleuren van ong 27 x 27 cm
bijpassend garen
vulling
stukje zwart hoeden elastiek
en 8 klosjes om eromheen te doen in leuke kleuren. Het mooiste is natuurlijk houten klosjes!

Werkwijze: Lees eerst even het hele patroon dan wordt je al veel duidelijk en heb je er zelf algauw een paar gemaakt.! Leuk als kadootje!
Leg het grote bord op het blaadje en trek het om. Dit is incl naadtoeslag!
Knip uit om het midden te gaan bepalen. Vouw de cirkel dubbel, nog een keer dubbel en nog een keer. Je krijgt dan een puntzak. Als je hem open vouwt zitten alle lijnen erin die je nodig hebt. Knip aan de buitenkant van de cirkel driehoekjes weg om het einde van de lijn aan te geven. Dat is makkelijk voor straks.Leg de cirkel op de stof. Speld vast en knip uit.
Je hebt nu 4 cirkels. Leg 2 aan 2 in verschillende kleuren op elkaar. Stik rondom met een naadtoeslag van ong 6 mm. Je hebt nu 2 dubbele cirkels.
Bepaal nu wat voor kleur de buitenkant van het speldenkussen moet hebben. Leg 1 cirkel dan met de 'binnenkant' naar boven en geef er een knip in. Pas op dat je niet door en door knipt. Keer de cirkel door deze opening. Je hoeft het gat niet meer dicht te maken want dat verdwijnt straks in het speldenkussen.
Doe dit ook met de andere cirkel.Leg de cirkels op elkaar.Neem het gebaksbordje en leg dit er in het midden bovenop. Trek het bordje om met een potlood. Deze lijn zie je later niet meer terug! Neem het patroon nog een keer en leg het erop. Zet streepjes op de buitenste cirkel  in de open 3 hoekjes met een potlood.Stik de 2 cirkels aan elkaar maar laat een stukje open om te vullen. Vul het midden stuk op met kussenvulling. Niet al te stijf.
Tip: Je kunt het kussentje ook vullen met rijst. Dan wordt hij wel wat zwaarder maar is beter voor je naalden.
Duw de vulling aan de kant en stik het laatste stukje dicht. Rol hem even door je handen om de vulling weer wat te verdelen.


het ziet er dan nog niet echt leuk uit....maar lees gauw verder.....

Stik nu met de naaimachine de buitenste rand vast. Ik heb het aan de buitenkant gedaan maar ook een stukje tegen de binnencirkel. Er ontstaat dan een gat waar het elastiek doorkan.


Neem een rijgnaald voor elastiek en rijg dat door de openingen in de tussenstukjes en door de klosjes heen. Trek het aan en leg er een knoop in.

Plooi de stof mooi om de klosjes en klaar is je speldenkussen.
Mijn klosjes zijn echte antiekies dus vrij klein. Kijk dus zelf even in je klosjes bak om te zien of je 8 dezelfde hebt om te gebruiken.
Je kunt de afstand tussen de klosjes ook vergroten of verkleinen. Dit hangt af van de grote van je klosjes.

Veel succes!!

3 opmerkingen:

 1. Hé, wat leuk dat je ook een blog hebt! Leuk om te zien dat die oude patronen nog altijd bruikbaar zijn! Groetjes, Corina (tyzy)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super bedankt voor dit super leuke patroon met uitleg! Heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat leuk zeg en dat uit een oude ariadne, ja ik heb er ook verschillende liggen en af en toe kijk ik er toch in en haal er wel wat uit.
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen

Alvast bedankt voor je reactie.....